ОПТИМІЗАЦІЯ ВУГЛЕВОДНОГО ЕНЕРГОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В ТРИАТЛОНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31470/2786-6424-1/2023-16-21

Ключові слова:

транспорт вуглеводів, окиснення вуглеводів, триатлон

Анотація

Анотація.

Вступ. Під час довготривалих випробувань спортсмени змушені харчуватися по дистанції. Вживання вуглеводно-електролітних речовин вирішує, щонайменше, кілька завдань: покращення спортивного результату, уникнення шлунково-кишківникових розладів та збереження здоров’я. Основною транспортною енергетичною формою вуглеводів в триатлоні є глюкоза. Водночас всмоктування глюкози може бути обмежене здатністю ентероцитів кишкової транспортної системи. У сучасній літературі та методиці дані, які стосуються використання вуглеводних батончиків, гелів та розчинів ще й досі суперечливі щодо їх вживання до тренування, під час випробування та після нього. До того ж, не у повній мірі розкрито взаємозв’язок між механізмом транспорту та енергогенеруючим окисненням моносахаридів. Проблема оптимізації вуглеводного енергозабезпечення в триатлоні є актуальною, тому що має теоретичний і практичний характер.

Метою оглядового дослідження було з’ясування механізму ефективного проникнення вуглеводів в кровоносну систему, швидкості їх екзогенного окиснення та оптимізації методики харчування по дистанції в триатлоні.

Методи дослідження: теоретичний аналіз, систематизація та узагальнення даних літературних джерел, електронної бази даних PubMed.

Результати дослідження та висновки. Вуглеводи проникають з просвіту кишківника в ентероцити, а з них у кровоносну систему за участі різних переносників. Вживання змішаних типів вуглеводів (глюкоза + фруктоза + трегалоза) збільшує швидкість поглинання вуглеводів шлунково-кишковим трактом та швидкість їх окиснення в клітинах організму.

Біографії авторів

Віктор Куйбіда, Університет Григорія Сковороди в Переяславі

кандидат біологічних наук, доктор історичних наук, професор кафедри біології, методології та методики навчання, декан факультету фізичної культури, спорту і здоров’я, Університет Григорія Сковороди в Переяславі, Переяслав

Петро Коханець , Університет Григорія Сковороди в Переяславі

кандидат наук з фізичного виховання і спорту, доцент кафедри спортивних ігор, заступник декана факультету фізичної культури, спорту і здоров’я, Університет Григорія Сковороди в Переяславі

Валентина Лопатинська, Університет Григорія Сковороди в Переяславі

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри біології та методики навчання, Університет Григорія Сковороди в Переяславі

Посилання

Baur D.A., Toney H.R., Saunders M.J., Baur K.G., Luden N.D., Womack C.J. (2019). Carbohydrate hydrogel beverage provides no additional cycling performance benefit versus carbohydrate alone. Eur J Appl Physiol. Dec;119(11-12):2599-2608. doi: 10.1007/s00421-019-04240-4.

Cermak N.M., van Loon L.J. (2013). The use of carbohydrates during exercise as an ergogenic aid. Sports Med. Nov;43(11):1139-55. doi: 10.1007/s40279-013-0079-0.

Fuchs C.J., Gonzalez J.T., van Loon L.J.C. (2019). Fructose co-ingestion to increase carbohydrate availability in athletes. J. Physiol. 597:3549–3560. doi:10.1113/JP277116.

Gonzalez J.T., Fuchs C.J., Betts J.A., van Loon L.J. (2017). Glucose Plus Fructose Ingestion for Post-Exercise Recovery-Greater than the Sum of Its Parts? Nutrients. Mar 30;9(4):344. doi: 10.3390/nu9040344.

Hamada N., Wadazumi T., Hirata Y., Watanabe H., Hongu N., Arai N. (2022). Effects of Trehalose Solutions at Different Concentrations on High-Intensity Intermittent Exercise Performance. Nutrients. Apr 23;14(9):1776. doi: 10.3390/nu14091776.

Hamada N., Wadazumi T., Hirata Y., Kuriyama M., Watanabe K., Watanabe H., Hongu N., Arai N. (2021). Single ingestion of trehalose enhances prolonged exercise performance by effective use of glucose and lipid in healthy men. Nutrients.;13:1439. doi:10.3390/nu13051439.

Jeukendrup A.E., Jentjens R. (2000). Oxidation of carbohydrate feedings during prolonged exercise: current thoughts, guidelines and directions for future research. Sports Med. Jun;29(6):407-24. doi: 10.2165/00007256-200029060-00004.

Jeukendrup A.E. (2017). Training the Gut for Athletes. Sports Med. Mar;47(Suppl 1):101-110. doi: 10.1007/s40279-017-0690-6.

Kerksick C.M., Arent S, Schoenfeld B.J., Stout J.R., Campbell B., Wilborn C.D., Taylor L., Kalman D., Smith-Ryan A.E., Kreider R.B., Willoughby D., Arciero P.J., VanDusseldorp T.A., Ormsbee M.J., Wildman R., Greenwood M., Ziegenfuss T.N., Aragon A.A., Antonio J. (2017). International society of sports nutrition position stand: nutrient timing. J Int Soc Sports Nutr. Aug 29;14:33. doi: 10.1186/s12970-017-0189-4.

Kuibida, V., Kokhanets, P., & Lopatynska, V. (2022). Heat shock proteins in adaptation to physical exertion. Ukr.Biochem.J.; 94, No. 2, March-April, 5-14. doi: https://doi.org/10.15407/ubj94.02.005.

Malone J.J., Hulton A.T., MacLaren DPM. (2021). Exogenous carbohydrate and regulation of muscle carbohydrate utilisation during exercise. Eur J Appl Physiol. May;121(5):1255-1269. doi: 10.1007/s00421-021-04609-4.

Martínez-Olcina M., Miralles-Amorós L., Asencio-Mas N., Vicente-Martínez M., Yáñez-Sepúlveda R., Martínez-Rodríguez A. (2022). Ingestion of Carbohydrate Solutions and Mouth Rinse on Mood and Perceptual Responses during Exercise in Triathletes. Gels. Jan 9;8(1):50. doi: 10.3390/gels8010050.

Odell O.J., Impey S.G., Shad B.J., Podlogar T., Salgueiro R.B., Rowlands D.S., Wallis G.A. (2022). Oxidation of independent and combined ingested galactose and glucose during exercise. J Appl Physiol (1985). Nov 1;133(5):1166-1174. doi: 10.1152/japplphysiol.00105.2022.

Podlogar T., Wallis G.A. (2022). New Horizons in Carbohydrate Research and Application for Endurance Athletes. Sports Med. Dec;52(Suppl 1):5-23. doi: 10.1007/s40279-022-01757-1.

Rosset R., Lecoultre V., Egli L., Cros J., Dokumaci A.S., Zwygart K., Boesch C., Kreis R., Schneiter P., Tappy L. (2017). Postexercise repletion of muscle energy stores with fructose or glucose in mixed meals. Am J Clin Nutr. Mar;105(3):609-617. doi: 10.3945/ajcn.116.138214.

Rowlands D.S, Houltham S.D. (2017). Multiple-Transportable Carbohydrate Effect on Long-Distance Triathlon Performance. Med Sci Sports Exerc. Aug;49(8):1734-1744. doi: 10.1249/MSS.0000000000001278.

Sousa C.V., Nikolaidis P.T., Knechtle B. (2020). Ultra-triathlon-Pacing, performance trends, the role of nationality, and sex differences in finishers and non-finishers. Scand J Med Sci Sports. Mar; 30(3):556-563. doi: 10.1111/sms.13598.

Trommelen J., Beelen M., Pinckaers P.J., Senden J.M., Cermak N.M., Van Loon L.J. (2016). Fructose Coingestion Does Not Accelerate Postexercise Muscle Glycogen Repletion. Med Sci Sports Exerc. May; 48(5):907-12. doi: 10.1249/MSS.0000000000000829.

Trommelen J., Fuchs C.J., Beelen M., Lenaerts K., Jeukendrup A.E., Cermak N.M., van Loon L.J. (2017). Fructose and Sucrose Intake Increase Exogenous Carbohydrate Oxidation during Exercise. Nutrients. Feb 20;9(2):167. doi: 10.3390/nu9020167.

Wadazumi T., Watanabe, K., & Arai, N. (2019). Effects of a single ingestion of trehalose during prolonged exercise. Sports. 7:100. doi: 10.3390/sports7050100.

Wilson P.B., Rhodes G.S., Ingraham S.J. Saccharide (2015). Composition of Carbohydrates Consumed during an Ultra-endurance Triathlon. J Am Coll Nutr.;34(6):497-506. doi: 10.1080/07315724.2014.996830.

Yoshizane C., Mizote A., Yamada M., Arai N., Arai S., Maruta K., & Fukuda S. (2017). Glycemic, insulinemic and incretin responses after oral trehalose ingestion in healthy subjects. Nutr. J. 16:9. doi:10.1186/s12937-017-0233-x.

Yoshizane C., Mizote A., Arai C., Arai N., Ogawa, R., Endo, S., & Ushio, S. (2020). Daily consumption of one teaspoon of trehalose can help maintain glucose homeostasis: A double-blind, randomized controlled trial conducted in healthy volunteers. Nutr. J. 19:68. doi: 10.1186/s12937.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-14

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ПІДГОТОВКИ СПОРТСМЕНІВ